Blog

Ondersteuning van een bedrijfstak met ambitie

  • Trendwatch
  • 3 minuten (679 woorden)

Docenten vervullen meerdere rollen. Zo zijn we druk bezig met de kwaliteit van ons lesmateriaal, werken we met studenten die we zo optimaal mogelijk willen laten studeren, coachen we teams naar het uitvoeren van mooie en betekenisvolle projecten, ontwikkelen we onszelf én bouwen we een relatie op met het werkveld. Dit zijn de bedrijven waar onze studenten stagelopen, afstuderen en hopelijk uiteindelijk na het behalen van een diploma, aan het werk gaan.

Om elke opleiding heen cirkelen deze bedrijven. Of het nu Educatie is (met scholen), Zorg&Welzijn (met ziekenhuizen en zorginstellingen) of journalistiek (met on- en offline mediabedrijven). Overal vind je deze clusters terug. Wij als docent vallen daar weleens binnen. Voor presentaties, coaching gesprekken, dat type ontmoetingen. En je ziet in veel opleidingen een actief en bewust relatiemanagement ontstaan. Een goede zaak.

"Als je ze dan 'hebt', en de relatie is goed onderhouden, dan is het teken van een eerste arbeidscontract vaak een formaliteit."

Techniek in beweging

In het technisch domein zoeken bedrijven ons vaak concreet op. De groeiende economie blaast de werkgelegenheid in de zeilen. Ze groeien en hebben nieuwe mensen nodig. Het liefst de beste natuurlijk. Hoe eerder je ze spot, hoe liever. Dat begint al in het tweede jaar, met kleine teamopdrachten. Daarna stages, opdrachten in minoren tot aan afstudeeropdrachten aan toe. Als je ze dan ’hebt’, en de relatie is goed onderhouden, dan is het tekenen van een eerste arbeidscontract vaak een formaliteit. En zo ontwikkelen studenten zich tot alumni en daarna weer coach.

Grote bedrijven hebben hier natuurlijk een aantal voordelen. Schaalvoordelen natuurlijk. Een krachtig HR-apparaat, slimme marketing bij studenten op contactdagen, mooie en uitdagende opdrachten, hackatons zo nu en dan én, zeer belangrijk, tijd voor goede begeleiding als de studenten ‘in house’ hun opdrachten uitvoeren. Als docent geef je ze aandacht, maar we willen ze loslaten en zelfstandig hun leerproces laten doorlopen.

"Belangrijk dat we studenten willen vasthouden op de plek waar we ze opleiden."

Regio Zwolle IT Platform

Het betere personeel is lastig te krijgen. En duur. Fees voor bemiddeling rijzen de pan uit (25% en meer voor senior functies). Wij komen scoutende bedrijven uit de Randstad tegen die IT-bedrijfjes zijn gestart en via de hierboven geschetste route (stage, afstuderen, arbeidscontract) personeel werven. Niets mis mee, maar opleiden kost geld. De economische lange-termijnschade van een student die je, zeg in Groningen opleidt en daarna naar Amsterdam verhuist om te werken, is ruim 150.000 euro. U leest het goed. Dat zijn kosten geïnvesteerd in minimaal vier jaar opleiden, plus niet leven, huis kopen, gezin stichten, etc. Kortom het is erg belangrijk dat we studenten willen vasthouden op de plek waar we ze opleiden. Gemeentes hebben daar Human Capital Agenda’s voor.

 

 

Een biertje om trots op te zijn

"Een biertje om trots op te zijn": Van ambities zijn wij niet vies binnen ons domein Techniek, en dan speciaal de opleiding HBO-ICT. We zijn met zijn allen niet voor niets trots op 'onze beste opleiding HBO-ICT van Nederland’. Drie jaar op een rij. We hebben nu zelfs, in samenwerking met Zwolse bierbrouwers ons eigen biermerk. Voor de relatiegeschenken. Die fles wijn is best wel suf voor gastsprekers en gecommitteerden. Dus bier. En we noemen haar 'trots'. Dit geheel terzijde. Als docent kun en mag je ook hele andere dingen bedenken binnen de kaders van het hbo.

Hoe cool is het dan als een groepje bedrijven hier heel hard, gezamenlijk, aan wil bijdragen. Welkom bij Regio Zwolle IT Platform. Eén front voor personeelswerving. En laten ze het dan meteen stevig aanpakken: ze willen Zwolle de IT-hoofdstad van Nederland maken. De politiek blij, wij blij. De concurrent, Amsterdam, ligt een klein uurtje treinen (mooie Hanzelijn) verderop. Maar leven in Zwolle is stukken goedkoper. En onze opleiding is de beste. Jaap Stam gaat Pec Zwolle naar Europa trainen.

En wij docenten, wij blijven gewoon ons werk doen, en leiden de beste ICT-professionals van Nederland op die hier heel vaak, hoe traditioneel, huis-boompje-beestje hun leven gaan opbouwen bij veel toffe en innovatieve ICT-bedrijven. We zijn er met zijn allen trots op. #RegioZwolleITPlatform


Eerste IT café
12okt

Eerste IT café

  • Nieuws

Wat is voor een IT student de belangrijkste reden om bij een IT bedrijf te gaan werken?  Het eerste IT café is een feit! Op donderdag 30...

De wereld om ons heen
07okt

De wereld om ons heen

De trage vraag Stelt u hem wel eens! De trage vraag? De vraag die je even stilzet en tot reflectie dwingt. Ethische vragen soms. In de...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Mede mogelijk gemaakt door