Blog

Het schrijven van een écht goede IT vacaturetekst

  • Trendwatch
  • 3 minuten (503 woorden)

De IT arbeidsmarkt staat op zijn kop en de War for Talent gaat onverminderd door.
Een onderschat stukje in deze strijd is de vacaturetekst voor IT vacatures. De vacaturetekst heeft vele doeleinden en is onderdeel van een groter geheel in de arbeidsmarktcommunicatie. 

Hierbij mijn 10 belangrijkste tips voor een goede tekst voor IT vacatures

1 Een herkenbare functietitel 

De titel moet duidelijk en aansprekend zijn maar daarbij is de vindbaarheid van groot belang. Onderzoek de zoektermen van kandidaten via Google Trends en probeer de functietitel een paar keer te herhalen in de vacaturetekst.

2 Een pakkende introductie


De eerste paar zinnen van de introductietekst zie je meestal terug in de zoekresultaten. Probeer de lezer te prikkelen door een vraag te stellen: “Duizenden gebruikers, verspreid over honderden locaties in verschillende landen. En straks moeten ze allemaal van Linux naar Windows. Beginnen jouw handen al te jeuken?” Probeer binnen de 155 tekens te blijven in verband met de resultaten in Google. 

3 Heldere functieomschrijving


85% kiest een baan vanwege de inhoud van de functie. Sla de brug naar de dagelijkse praktijk en houd rekening met het functieniveau.

-mbo: doeners: werkzaamheden (géén taken)
-hbo: praktische denkers: verantwoordelijkheden
-wo: theoretische denkers: verantwoordelijkheden

Vind je het lastig om de brug te slaan naar de dagelijkse praktijk? Zet er een screenshot bij hoe een weekagenda eruit ziet of laat iemand in een video vertellen over een werkdag. Hierdoor krijg je ook een geloofwaardig verhaal.  

4 Concrete eisen


Vraag je om een afgeronde opleiding of werk en denk niveau? Is de pré toch een eis maar ben je bang dat je daarbij de vijver verkleind? Een goede vacaturetekst is wervend maar ook selecterend! Vermijd het gebruik van teveel bulletpoints (max 4) 

5 Duidelijk aanbod


Wat heeft de vacature te bieden? Benoem de range wat iemand gaat verdienen, wat de secundaire voorwaarden zijn en de doorgroeimogelijkheden. Vergeet de cultuur en de sfeer op de afdeling niet. Schrijf de voorwaarden naar de doelgroep toe. 

6 Proces van solliciteren


Wat gebeurt er als iemand de sollicitatie heeft verstuurd? Wanneer kan hij een reactie verwachten en met wie zou de kandidaat eventueel gesprekken hebben of welke testen zou de kandidaat moeten doen? 

7 Vermijd clichés en interne afkortingen.


De betekenis van clichés zijn vaak niet duidelijk: dynamisch, flexibele instelling, proactieve houding, uitdagend, zelfstandig, enthousiast, marktconform.

8 Vermeld duidelijk de locatie


Wat is de standplaats van de vacature en wees duidelijk over de bereikbaarheid. 

9  Zet aan tot actie


Sluit een vacature actief af. Wat is de sluitingsdatum van de vacature? En wie is de contactpersoon van deze vacature en is hij/zij ook goed bereikbaar? Kan iemand een jobalert instellen of een open sollicitatie als er geen geschikte vacatures zijn? 

10 Scanbare structuur


Ben je bijna klaar? Check jouw tekst makkelijk scanbaar is. De kandidaat kan er globaal doorheen lopen en begrijpt waar het over gaat. Gebruik alinea’s en zorg dat de alinea een afgerond geheel is.
Veel kandidaten zien de vacaturetekst op hun mobiel. Is de tekst dan nog steeds goed leesbaar? 


 

It vacature tekst


Low-Code
23nov

Low-Code

Voor wie een beetje ‘tech savy’ is, is het begrip low-code misschien niet onbekend. Het is een vorm van softwareontwikkeling waarmee...

Een goede start als beginnend professional
12okt

Een goede start als beginnend professional

Recent een opleiding afgerond en klaar voor je eerste echte baan? Als beginnende professional kan het een zoektocht zijn naar welke baan...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Mede mogelijk gemaakt door