Blog

Het schrijven van een écht goede IT vacaturetekst

 • Trendwatch
 • 3 minuten (533 woorden)

De IT arbeidsmarkt staat op zijn kop en de War for Talent gaat onverminderd door. Een onderschat deel in deze strijd is de vacaturetekst voor IT vacatures. De vacaturetekst heeft vele doeleinden en is onderdeel van een groter geheel in de arbeidsmarktcommunicatie. 

 1. Een herkenbare functietitel De titel moet duidelijk en aansprekend zijn, maar de vindbaarheid is van groot belang. Onderzoek de zoektermen van kandidaten via Google Trends en herhaal de functietitel enkele keren in de vacaturetekst.

 2. Een pakkende introductie De eerste paar zinnen zie je meestal terug in de zoekresultaten. Prikkel de lezer door een vraag te stellen: “Duizenden gebruikers, verspreid over honderden locaties in verschillende landen. En straks moeten ze allemaal van Linux naar Windows. Beginnen jouw handen al te jeuken?” Houd het binnen 155 tekens voor optimale resultaten in Google.

 3. Heldere functieomschrijving 85% kiest een baan vanwege de inhoud van de functie. Sla de brug naar de dagelijkse praktijk en houd rekening met het functieniveau:

  • MBO: Doeners: werkzaamheden (géén taken)
  • HBO: Praktische denkers: verantwoordelijkheden
  • WO: Theoretische denkers: verantwoordelijkheden

  Vind je het lastig om de brug te slaan naar de dagelijkse praktijk? Gebruik een screenshot van een weekagenda of een video waarin iemand over een werkdag vertelt voor een geloofwaardig verhaal.

 4. Concrete eisen Vraag je om een afgeronde opleiding of werk- en denkniveau? Is de pré eigenlijk een eis maar ben je bang dat je daarmee de vijver verkleint? Een goede vacaturetekst is zowel wervend als selecterend! Vermijd te veel bullet points (max 4).

 5. Duidelijk aanbod Wat heeft de vacature te bieden? Benoem het salarisbereik, secundaire voorwaarden en doorgroeimogelijkheden. Vergeet niet de cultuur en sfeer op de afdeling te vermelden. Schrijf de voorwaarden gericht naar de doelgroep toe.

 6. Proces van solliciteren Wat gebeurt er na het versturen van de sollicitatie? Wanneer kan de kandidaat een reactie verwachten en met wie zou hij/zij eventueel gesprekken hebben of welke testen moeten doen?

 7. Vermijd clichés en interne afkortingen Clichés zoals dynamisch, flexibele instelling, proactieve houding, uitdagend, zelfstandig, enthousiast, marktconform zijn vaak niet duidelijk.

 8. Vermeld duidelijk de locatie Wat is de standplaats van de vacature en wees duidelijk over de bereikbaarheid.

 9. Zet aan tot actie Sluit de vacature actief af. Wat is de sluitingsdatum van de vacature? Wie is de contactpersoon en is hij/zij goed bereikbaar? Kan iemand een jobalert instellen of een open sollicitatie doen als er geen geschikte vacatures zijn?

 10. Scanbare structuur Zorg dat jouw tekst makkelijk scanbaar is. De kandidaat moet er globaal doorheen kunnen lopen en begrijpen waar het over gaat. Gebruik alinea’s en zorg dat elke alinea een afgerond geheel is. Veel kandidaten zien de vacaturetekst op hun mobiel. Is de tekst dan nog steeds goed leesbaar?

Female-Friendly tips:

Hoewel vrouwen steeds meer hun weg vinden naar IT en e-commerce, blijft de sector sterk gedomineerd door mannen. Wereldwijd is slechts ongeveer 25% van de werknemers in IT en e-commerce vrouw. Hier zijn enkele tips om jouw vacature female-friendly te maken:

 • Gebruik genderneutrale taal en vermijd woorden die stereotypisch mannelijk zijn
 • Benadruk de werk-privébalans en eventuele flexibele werktijden
 • Vermeld het diversiteits- en inclusiebeleid van het bedrijf
 • Bied mogelijkheden voor professionele ontwikkeling en mentoring
 • Zorg voor een uitnodigende toon die zowel mannen als vrouwen aanspreekt

It vacature tekst


Het belang van een goede samenwerking in de regio
07jun

Het belang van een goede samenwerking in de regio

Het belang van een goede samenwerking in de regio; “alleen ga je sneller, samen kom je verder!” 2018 - heden: het grote tekort aan goed...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Mede mogelijk gemaakt door