Blog

Low-Code

  • Trendwatch
  • 7 minuten (1330 woorden)

Voor wie een beetje ‘tech savy’ is, is het begrip low-code misschien niet onbekend. Het is een vorm van softwareontwikkeling waarmee gericht wordt op het visueel ontwerpen van applicaties en systemen. In deze blog ga ik je meer vertellen over low-code!

Wat is low-code?

Low-code is een vrij nieuwe ontwikkeling in de softwarewereld. De voordelen en use cases van deze ontwikkeling worden steeds duidelijker. Zoals de naam al zegt bevat low-code een stuk minder code dan programmeertalen zoals Java en PHP. Low-code werkt met visuele modellen en drag and drop functies. Daarnaast kun je deze modellen een stukje personaliseren door er code aan toe te voegen. Door deze manier van werken kan software sneller gerealiseerd worden en is het geen chinees voor de niet-ontwikkelaars onder ons. Hierdoor kan de business en het management zich ook meer gaan mengen in de technische processen. 

Waar komt low-code precies vandaan?

Om tot de origine van low-code te komen kijkt onze partner Thinkwise hier naar hightechindustrieën. Deze industrieën gebruiken CAD/CAM-achtige toepassingen. Gekeken naar CAD (Computer Aided Design) wordt er een visueel model ontworpen dat volledig geoptimaliseerd wordt. Vervolgens wordt dit grafische CAD-model gecommuniceerd naar de CAM (Computer Aided Manufacturing) en wordt het eindproduct, bijvoorbeeld een auto, zoveel mogelijk automatisch gefabriceerd. Dit digitale CAD-model kan bij auto’s en vliegtuigen volledig worden geoptimaliseerd door bijvoorbeeld een schaalmodel in een windtunnel te zetten. Hiermee kom je als bedrijf niet voor grote verassingen te staan wanneer er een eindproduct opgeleverd wordt. Wanneer dit vergeleken wordt met de softwarebranche zie je een groot verschil. In die branche komen namelijk vaak wèl veel verassingen aan het licht bij gebruik. 

Naast het feit dat er veel verassingen aan het licht kunnen komen ben je met software ook afhankelijk van de ontwikkeltaal. Tevens wil dit niet zeggen dat low-code perfect is en software niet, hier kom ik later op terug! Met traditioneel programmeren kies je een ontwikkeltaal en kan deze makkelijk uitgebreid worden voor maatwerk. Echter is het heel lastig of zelfs onmogelijk om van taal te switchen zonder dat je alles opnieuw moet schrijven. Dit wordt steeds vaker geconcludeerd en low-code probeert deze plek in te vullen. 

Hoe wordt low-code op dit moment gebruikt?

Om verder te gaan op de vorige alinea werd low-code softwareontwikkeling voornamelijk gericht op het maken van simpele web-apps met een beperkte functionaliteit. Maar natuurlijk staat de wereld niet stil en zijn er ondertussen een hele hoop low-code platformen met verschillende doelen. In deze blog van Channelweb worden drie individuele categorieën genoemd:

1 No-code apps

Dit is de meest simpele variant van de drie en wordt voornamelijk gericht, en gebruikt, door business developers. De no-code platformen zijn dan ook voornamelijk gericht op gebruikers met minder technische kennis die toch zelf graag via een visuele omgeving een applicatie willen neerzetten. Deze personen worden ook wel ‘’citizen developers’’ genoemd.

De applicaties die hieruit voortvloeien zijn vaak van beperkte functionaliteit en wordt veelal gebruikt voor het invullen van simpele processen. Doordat de drempel laag ligt kan er snel waarde worden toegevoegd. 

2 Low-code-apps

De naam zegt het al. Anders dan no-code wordt er met low-code enigszins gebruik gemaakt van code. Deze categorie is dan ook iets zwaarder en vraagt om mensen met zowel een business- als IT-achtergrond. Het ontwikkelen met low-code platformen is dus niet alleen visueel maar ook technisch en een training is dan ook vaak vereist. Dit opent wel een nieuwe wereld voor meer functionaliteiten die je zelf kunt toevoegen (wanneer je hiermee kunt werken). Daarnaast zijn low-code-apps ook vaak een stuk beter te integreren met andere systemen. 

 

3 Low-code erp

Als laatste is de erp variant van low-code. Hiermee kunnen volwaardige erp systemen gebouwd of veranderd worden. Dit vraagt ook om strategische beslissingen die altijd vanuit het management moeten komen. Om nog een schepje boven op de low-code-apps te doen is hier nog meer training en technische kennis voor vereist. Dit resulteert wel in technisch hoogstaande applicaties die ook nog makkelijk aan te passen zijn. In de low-code erp stellen businessanalisten de functionele eisen vast en leggen modelleurs deze vast in visuele modellen (denk aan de CAD). Het grote voordeel is dat de door low-code ontwikkelde erp systemen niet verouderen en goed integreren met andere applicaties. Daarnaast is de ontwikkeling tot wel tien keer sneller dan wanneer je dit met alleen code zou moeten doen.

Voordelen van low-code

Nu je een beetje weet waar low-code vandaan komt en hoe het nu gebruikt wordt kun je zelf misschien al een invulling maken van de voordelen. Toch ga ik ze even voor je opsommen!

Lagere kosten

Doordat de applicatie of het systeem visueel in elkaar steekt gaat het aanpassen, opschalen en onderhouden veel sneller. Het ontwijken van miljoenen regels code en daarin kleine foutjes te moeten vinden zorgt voor minder ontwikkeluren en dus lagere ontwikkelkosten!

Op de lange termijn geeft dit ook voordelen. Wanneer je in de toekomst functionaliteiten wil toevoegen kunnen deze sneller en makkelijker worden geïmplementeerd. 

Minder fouten

Omdat er traditioneel gezien gewerkt wordt met een programmeertaal en daarmee heel veel regels met code komen, kunnen er veel conflicten ontstaan. Dit niet alleen, maar vind ze ook maar eens terug. Daarnaast bieden low-code platformen zoals Mendix ook hulp bij eventuele fouten doormiddel van een feedback-knop. 

Meer tijd voor innovaties vanwege tijdsbesparing

De besparing van tijd zorgt niet alleen voor lagere kosten maar ook voor meer ruimte binnen jouw (IT) afdeling voor nieuwe ontwikkelingen. Ontwikkelaars of business developers zijn minder tijd kwijt aan dagelijkse problemen en kunnen nieuwe ideeën testen. Hierdoor ontstaan ook andere soort developers, namelijk meer strategisch en business en minder technisch. 

Minder ontwikkelaars nodig

Het is welbekend dat er tegenwoordig een enorme vraag is naar softwareontwikkelaars. Door de tijdsbesparing die low-code biedt en de ‘’versimpeling’’ van het bouwen is de drempel van kennis een stuk lager en kunnen meer mensen ontwikkelen. 

Nadelen

Zoals ik in het begin al vermelde, low-code is echt niet perfect en aan alle voordelen zitten nadelen. Hieronder benoem ik er een aantal:

Een stuk minder ruimte voor maatwerk

Omdat je met een bepaald SaaS low-code platform aan de slag gaat ben je afhankelijk van de functionaliteiten die worden geleverd. Er zijn natuurlijk aanpassingen te maken maar je blijft beperkt in je mogelijkheden. Hierin is programmeren nog steeds de baas. Ik vergelijk dit met Apple en Android. Bij Apple zijn er veel nuttige functionaliteiten ingebouwd en alles werkt goed samen met elkaar, echter kun je jouw telefoon met Android veel meer personaliseren, apps extern downloaden en meer. 

Vendor lock-in

Sommige low-code platformen leveren hun platform of ontwikkelen jouw applicatie waardoor je als klant volledig afhankelijk kan worden van deze partij. Het switchen is moeilijk omdat hier vaak hoge kosten aan verbonden zijn. 

Black box

De reden dat low-code een slechte reputatie heeft bij veel ontwikkelaars komt doordat ze niet kunnen zien wat er achter de schermen gebeurt. Ontwikkelaars hebben niet de volledige controle over de code die wordt gegenereerd met een low-code leverancier. Wanneer dit belangrijk is voor jou kun je op zoek naar een low-code oplossing die inzicht geeft in de broncode en open standaarden hanteert. 

Conclusie

Low-code is er niet voor iedereen. Ontwikkelaars verliezen er hun transparantie en creativiteit mee. Echter is het een ontwikkeling die inspeelt op de efficiëntie van programmeren en inzet van jouw personeel. Het bespaart tijd, geld en opent deuren voor meer innovatie en snelheid. 

Wij zijn partner van het Thinkwise low-code platform en zijn er steeds meer mee bezig. Denk je dat low-code bij jou past, of ben je benieuwd naar meer? Wees niet bang om te vragen om advies, mijn collega of ik helpen jou graag verder met een vraagstuk over low-code. 

--

Aangeleverd door Regio Zwolle IT Platform partner Opinity (Lukas Nefkens)

Thinkwise low-code platform


7 vragen om te stellen aan medewerkers
09dec

7 vragen om te stellen aan medewerkers

Talentmanagement, duurzame inzetbaarheid en het binden en boeien van medewerkers zijn allemaal belangrijke onderwerpen op dit moment. Er...

Het schrijven van een écht goede IT vacaturetekst
04nov

Het schrijven van een écht goede IT vacaturetekst

De IT arbeidsmarkt staat op zijn kop en de War for Talent gaat onverminderd door. Een onderschat stukje in deze strijd is de...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Mede mogelijk gemaakt door