Actueel

ICT sterkst groeiende sector in Overijssel en Gelderland Noord

Er werken ruim 20 duizend werknemers in de ICT-sector in Overijssel en Gelderland Noord. UWV verwacht volgend jaar de sterkste banengroei in deze sector: een toename van 2,3% in Regio Zwolle, 2,4% in de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe en 3,5% in Twente. In Twente is de toename sterker door de aanwezigheid van Universiteit Twente.

De banengroei komt doordat digitalisering steeds meer sectoren afhankelijk maakt van ICT-personeel. De vraag naar ICT’ers is dan ook groot. Momenteel staan er in Gelderland 2.300 vacatures open voor ICT-beroepen en in Overijssel 1.400. Bovendien is de arbeidsmarkt voor deze beroepsgroep zeer krap in alle 35 regio’s van Nederland. Voor werkgevers is – en blijft – het dus moeilijk om personeel te vinden. Vooral hbo- en universitaire vacatures zijn moeilijk te vervullen.

Oplossingen voor mismatch in ICT

Werkgevers zoeken werknemers met recente ICT-vaardigheden, omdat nieuwe ontwikkelingen en technologieën elkaar snel opvolgen. Dit vraagt flexibele werknemers die constant bijleren. Er zijn vooral vacatures voor hoogopgeleide medewerkers die voltijd willen werken. En dat terwijl ICT’ers met een WW-uitkering vaak middelbaar opgeleid zijn en lang niet altijd een voltijdbaan zoeken. Daarnaast werken er relatief weinig 55-plussers in de sector, terwijl ICT’ers langer door willen werken na hun pensioenleeftijd (49%) dan gemiddeld (33%).

Hier liggen mogelijkheden om de personeelstekorten aan te pakken. Bijvoorbeeld via omscholingstrajecten, een kortere werkweek en het in dienst houden van medewerkers na hun pensioenleeftijd. De regionale WerkgeversServicepunten bieden werkgevers hierbij ondersteuning en advies. Zo denken ze mee over oplossingen voor wervingsproblemen, dragen kandidaten aan en creëren samen mogelijkheden voor zij-instromers in de ICT. In Regio Zwolle start in oktober voor de derde keer het IT-voorschakeltraject, geïnitieerd door WerkgeversServicepunt Regio Zwolle, het Deltion College en de Sectortafel IT/e-commerce. Dit is een oriëntatietraject voor werkzoekenden met minimaal mbo-niveau 3. Zij worden in 12 weken opgeleid om aan de slag te gaan als bijvoorbeeld deskengineer of ICT-applicatiebeheerder.

Deelnemers die het traject goed afronden, krijgen minimaal een halfjaarcontract bij de organisatie waar ze praktijkervaring opdeden. Voor het traject in oktober hebben 12 verschillende werkgevers een werkplek beschikbaar gesteld.

Saskia Grit, arbeidsmarktadviseur bij UWV: “De komende jaren blijft het moeilijk om ICT-personeel te vinden.”

“De komende jaren blijft het moeilijk om ICT-personeel te vinden.”Saskia Grit, arbeidsmarktadviseur UWV

 

“Hier liggen kansen voor werkzoekenden om een overstap te maken naar deze sector. Uit onze bronnen blijkt dat mensen met uiteenlopende beroepen deze stap hebben gezet, zoals medewerkers klantenservice, commercieel medewerkers, financieel-administratief medewerkers en ondersteunende secretariële medewerkers.”

Het volledige rapport ICT in Beeld vindt u op werk.nl.

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Mede mogelijk gemaakt door