Blog

Kanjers in de deeltijd

  • Trendwatch
  • 2 minuten (367 woorden)

Elk jaar weer starten hbo-studenten in ons deeltijdprogramma. Veel lezers kennen het fenomeen van studeren naast je werk. Soms een korte cursus, een jaar misschien. Maar de keuze om vier jaar lang in de schoolbanken te kruipen om een hbo-diploma te halen? Daar heb je moed, ambitie én doorzettingsvermogen voor nodig! Als docent hbo-ICT zie ik volwassen kerels voor me die de eerste weken weer even jong worden. Schoolbanken en herinneringen. 

Ze komen binnen met een mbo-diploma en vaak een bak werkervaring. En een privé-situatie. Peter, nu vierdejaars, trouwde in zijn eerste jaar, een eerste kindje, verhuizen en een eerste baan. En nu, met de tweede op komst, moet er dit jaar afgestudeerd worden. Hoe ze het doen en volhouden dwingt respect bij docenten af. Ze gaan voor een kans op een betere positie in hun bedrijf, een kans op de arbeidsmarkt. Security-ervaring kan ze met een hbo-diploma en aangevulde White Hat Hacker opleidingen zomaar naar de top van die wereld schieten. Een hbo-diploma is bij Defensie dé entree tot de officiersopleiding. Daar wordt gretig gebruik van gemaakt.

Kanjers in de deeltijd

Omgaan met volwassen mensen

Omgaan met deze groep is voor docenten anders. Er is een studiebelasting van ruim 30 uur in de week. Dat vereist keuzes die niet altijd in het voordeel van de opleiding worden gemaakt. Resultaat: afwezigheid, stress, minder aandacht voor het teamwerk. Wij begeleiden dat zoveel mogelijk. En dan weten ze het soms ook nog veel beter. Deeltijders staan midden in de praktijk en hebben de tijd en ruimte om met de laatste technologische ontwikkelingen bezig te zijn.

Voorbeelden die we in de voltijd gebruiken werken niet altijd in de deeltijd. Werkvormen voor jongvolwassenen pakken soms anders uit. We werken in een community-model. Maar om daar de dinsdag- en donderdagavond zin in te hebben? De module Projectmanagement- en planning is voor een aantal deeltijdstudenten, die in het vakgebied projectmanagement werkzaam zijn, gesneden koek. Zie daar de aandacht maar eens bij te houden? Als docenten vergt het een iets andere behandeling, gebaseerd op hun kennis en hun ambities.

"Het is knap om de beperkte tijd naast je werk, in avonden, weekenden én vakanties met een studie te vullen."


De lerende docent
07okt

De lerende docent

Het onderwijs verandert voortdurend. De didactische werkvormen die we kiezen, de technieken en methodes die we in het curriculum...

Oei, we groeien... en ik ook!
07okt

Oei, we groeien... en ik ook!

14 jaar, dat is de leeftijd van Motivo. In de jaren zijn wij gegroeid van een driemansformatie naar een bedrijf van ongeveer 20 man....

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Mede mogelijk gemaakt door