Blog

BlueCanary

  • Nieuws
  • 2 minuten (343 woorden)

BlueCanary is een initiatief van Francesco Franchimon en Appbakkers om luchtkwaliteit te monitoren. Het systeem geeft aan wanneer er meer geventileerd moet worden om risico op besmetting met infectieziektes te verkleinen. Een positief bijwerking van het ventileren zijn de verbeterde leerprestaties op scholen.

Francesco Franchimon is gepromoveerd op volksgezondheid in publieke ruimtes met als specialisatie luchtweginfectie ziekten. De software onderneming Appbakkers focust zich op het ontwikkelen van mobiele applicaties en IoT oplossingen.

Ventileren met een app
BlueCanary is een systeem dat met behulp van sensoren en input van gebruikers CO2 in een ruimte meet. Op basis van het verloop van CO2 geeft het systeem vervolgens aan wanneer er geventileerd moet worden om besmettingsgevaar met infectieziektes zoals covid te verminderen.

Op het moment dat het systeem detecteert dat er te weinig wordt geventileerd op basis van het aantal aanwezige personen in de ruimte, wordt er een signaal verstuurd naar de BlueCanary app. Zo weet de gebruiker van de ruimte dat er door middel van het openen van een deur of ramen geventileerd moet worden.

Geen onnodige kou
BlueCanary wordt toegepast in scholen en bij een taleninstituut, waarbij de docent via de BlueCanary app aangeeft hoeveel leerlingen er in het lokaal zitten en via de app te zien krijgt wanneer er geventileerd moet worden.

Omdat dit bepaald wordt op basis van het aantal mensen in de ruimte wordt voorkomen dat er onnodig of te laat geventileerd wordt. Daardoor hoeven leerlingen niet onnodig in de kou te zitten en ontstaat er ook geen overbodig besmettingsgevaar.

Slimme sensoren en systemen
Momenteel worden er pilots uitgevoerd bij een tandartsenpraktijk en twee huisartsenpraktijken. Hierbij wordt het systeem gecombineerd met een sensor voor het automatisch tellen van het aantal aanwezigen in de wachtkamer. Aan de hand van die informatie wordt bepaald wanneer eventueel extra geventileerd moet worden.

Tot slot heeft Appbakkers samen met andere partners op gebied van ventilatie van de Rijksoverheid de opdracht gekregen een systeem te ontwikkelen waarbij er op verantwoorde wijze weer binnen gesport kan worden. Ook hierin zal de BlueCanary oplossing een belangrijke rol gaan spelen.


Basis IT cursus
05apr

Basis IT cursus

Samenwerking Regio Zwolle IT Platform en Oost NL voor beter inzicht in het IT-landschap
11mrt

Samenwerking Regio Zwolle IT Platform en Oost NL voor beter inzicht in het IT-landschap

  • Nieuws

Regio Zwolle IT platform en Oost NL gaan samen het IT-landschap in de regio Zwolle onderzoeken. Oost NL is de ontwikkelingsmaatschappij...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Mede mogelijk gemaakt door